TIPPEK KERÉKPÁRBARÁT TELEPÜLÉSEK RÉSZÉRE

TIPPEK KERÉKPÁRBARÁT TELEPÜLÉSEK RÉSZÉRE

Ossza meg másokkal is:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Hogyan lesz egy településből kerékpárbarát ?

Előnyben vannak azok a települések, melyeken egy kerékpáros túraútvonal vezet át, illetve amelyek valamilyen turisták által közkedvelt látványossággal rendelkeznek. Vannak olyan szolgáltatások, melyeket a kerékpárosok szinte minden túrájuk alatt igénybe vesznek. Ha ezek közül a település csak néhányat, de kiemelkedő szinten nyújt, könnyen válhat a kerékpárosok célpontjává, hogy meglátogassa, vacsorázhasson egyet, vagy ott tölthessen egy éjszakát. A kerékpárosok ugyanis előszeretettel látogatnak kisebb méretű településeket, olyanokat is, melyek az átlagos turisták által kevésbé, vagy egyáltalán nem is látogatottak.

Ötletek a kerékpáros turizmus fejlesztéséhez:

A kerékpárosokat vonzzák a szép vidéki települések, a látogatható történelmi emlékhelyek, a különböző sörfőzdék..stb. A kerékpárosok túráról alkotott véleményében a helyi emberek vendégszeretete különösen nagy hangsúlyt kap. Szívesen mennek továbbá olyan helyekre, ahol az állatok természetes környezetükben megfigyelhetőek.

Érdemes a település határába kitenni egy táblát “Kerékpárbarát település” felirattal, hogy az átutazó felé közvetítsük a tényt, hogy a város barátságosan viszonyul a kerékpárosokhoz, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy az ittartózkodása alatt minél jobban érezze magát. A szálláshelyek, melyek kerékpárok zárható elhelyezését tudják biztosítani, hirdessék ezt egy matrica kihelyezésével vagy kiírással.

Top 10 kerékpárosbarát gesztus:
– ivóvízhez való hozzáférés biztosítása
– biztonságos és megbízható kerékpártároló biztosítása
– mobiltelefon töltési lehetőség és ingyenes Wifi
– a kerékpáros útvonal kitáblázása a településen
– fedett kerékpáros pihenő kialakítása
– üzenőfal
– kerékpáros felszerelések, javítás elérhetősége
– kerékpáros karbantartási eszközök elérhetősége
– a honlapon a kerékpárosbarát információk, kedvező információk megjelenítése
– kedvező árú és minőségű szállás, ahonnan gyalogosan elérhető kávézó, étterem, élelmiszerbolt és egyéb szolgátlatások
Ebből a felsorolásból nem szükséges mindent megvalósítása, a településnek érdemes mérlegelni, hogy melyik gesztus valósítható meg könnyen, és melyik éri meg a befektetést. A drágább megoldásokhoz érdemes figyelni a kiírásra kerülő pályázatokat, és támogatásból megvalósítani azokat.

Érdemes a közeli rádiók adásában hirdetni, vagy országos és regionális életmóddal vagy kerékpározással foglalkozó internetes portálokat felkeresni a településsel kapcsolatos cikk megjelentetése érdekében. Ha a településnek van saját honlapja, ne felejtsük rajta megemlíteni a kerékpározóknak szóló legfontosabb információkat.